Pompschakelaar - altijd binnen een jaar terugverdiend
Normaal draait de pomp van de vloerverwarming het hele jaar. Met een doorsnee pompvermogen van 60 Watt levert dat een jaarverbruik van 526 kWh of ongeveer 115,-
Gaan we uit van 200 stookdagen van gemiddeld 6 uur (ruim gerekend), dan is het verbruik met onze pompschakelaar nog maar 80 kWh. De besparing bedraagt zodoende gemakkelijk 98,- per jaar.
Heeft u een dure A-label pomp? Deze gelijkstroompomp levert een besparing van 20-25% op t.o.v. een conventionele wisselstroompomp. Ook daar is een pompschakelaar zinvol: deze levert minimaal 73,- per jaar op.
U kunt onze slimme pompschakelaar hier bestellen.
Met een pompschakelaar gaat de pomp véél langer mee. Een pompschakelaar gaat prima samen met elke pomp - hoewel de installatiebranche dikwijls anders beweert.
Wat doet een pompschakelaar eigenlijk?
Een pompschakelaar herkent met behulp van een temperatuursensor of de CV-ketel wel of niet brandt. Als deze brandt moet de pomp van de vloerverwarming aan gaan, anders niet.
Buiten het stookseizoen zorgt de pompschakelaar ervoor dat de pomp van de vloerverwarming regelmatig even draait om vastzitten te voorkomen.
Montage
Aanbrengen van de sensor: Maak de sensor vast met de bijgeleverde tie-wrap’s op een aanvoerbuis (die warm wordt als de ketel aan gaat). U herkent de aanvoerbuis aan de thermostaatknop (die de temperatuur in het vloerverwarmingscircuit regelt). Als u twijfelt, laat dan de verwarming eerst afkoelen door de thermostaat laag te zetten. Trek vervolgens de stekker van de vloerverwarmingspomp eruit. Als alle buizen flink afgekoeld zijn, zet u de thermostaat hoog. Nu kunt u aan de buizen voelen waar het het eerst warm wordt. Dat is dan de meest geschikte plek voor de sensor. Steek de stekker van de pompschakelaar in het stopcontact en de pomp in de contrastekker. Klaar!
Wilt u de resultaten zien of instellingen wijzigen: druk even op de drukknop van de schakelaar. De schakelaar zendt nu 10 minuten uit op het wifi-kanaal “Pompschakelaar”. Verbind uw telefoon of computer met dit wifi- kanaal en de rest volgt vanzelf. Dit ziet u verschijnen:
Uitleg van de instellingen
T1: Boven deze temperatuur zal de pomp altijd aan zijn. Kies deze niet te laag, zodat de pomp niet gaat lopen bij tropische temperaturen!
T2: Onder deze temperatuur is de pomp altijd uit.
Nadraaien na uitschakelen: het aantal seconden dat de pomp nadraait als er gedetecteerd wordt dat de ketel gestopt is met verwarmen. Standaardwaarde is 2 minuten.
Bovenstaande is de normale gang van zaken bij een pompschakelaar. Maar deze schakelaar is slimmer. Hij herkent een opwarmtraject (graden stijging/minuut) en afkoeltraject (graden daling/minuut). Tussen T2 en T1 zorgt dat ervoor dat de pomp meteen aan- dan wel uitgezet wordt. Dit zorgt ervoor dat de vloerverwarming sneller reageert (bij opwarming) en dat er minder onnodig gepompt wordt (bij afkoelen).
Max. tijd pomp uit i.v.m. vastzitten: Als de pomp langer uit staat, gaat deze automatisch gedurende Tijd aan daarna. Standaard staat deze op 4 minuten per dag.