LTS Solar - Haal méér uit de zon

Zonnepanelen kunt u zien als een vorm van energiebesparing. Er zijn echter maatregelen die nog rendabeler zijn. De maatregelen zijn in volgorde van verwacht rendement opgesteld.

    • Kijk eens op gaslicht (een onafhankelijke energievergelijk- en overstapservice) of het wellicht de moeite waard is om over te stappen van leverancier. Het kan al gauw een paar honderd euro schelen en het is weinig werk, als u de jaarafrekening bij de hand heeft. Via gaslicht stapt u met een paar muisklikken moeiteloos over.

  • Heeft u vloerverwarming? Als de pomp continu draait (dat is bijna overal het geval naar onze ervaring) kunt u deze voorzien van een makkelijk zelf aan te brengen pompschakelaar. Deze is binnen 0,5-1 jaar terugverdiend. De besparing is tot wel 85%, ook bij een zogenaamde A-label pomp. Ten opzichte van een conventionele pomp bespaart een A-label pomp 10-15% bij een vloerverwarming zonder geregelde zones.

  • Vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen. Een 60 Watt gloeilamp, die 3 uur per dag brandt, vervangen door een spaarlamp kan binnen een half jaar al terugverdiend zijn. En de lamp gaat 5x tot 10x zo lang mee. Voor elke lamp is tegenwoordig wel een zuiniger alternatief te vinden met een goede lichtkleur.

    • Heeft u een vijver of zwembad met pomp? De toegepaste filterpompen kunnen enorme energieslurpers zijn (2000 kWh/jaar en meer). U kunt de pomp mogelijk vervangen door een zuiniger exemplaar of voorzien van een toerenregeling (frequentieregelaar). De vuistregel is: op het halve toerental (en met met de dubbele pomptijd) bespaart u zeker 60% energie. Er is ons een geval bekend waarbij de terugverdientijd minder dan een half jaar was!

  • Heeft u al muurisolatie? Spouwmuurisolatie heeft een terugverdientijd van minder dan 4 jaar en geeft daarnaast meer wooncomfort.

    • Is het dak en/of de vloer c.q. dak al geïsoleerd? De terugverdientijd is minder dan 6 jaar en geeft meer wooncomfort.

  • Heeft u een oude koelkast in gebruik? Mogelijk is het de moeite waard deze te vervangen door een moderne A++ koelkast, met een terugverdientijd van minder dan 6 jaar. Het is over het algemeen niet de moeite waard ander huishoudelijk witgoed, bruingoed of de CV-ketel te vervangen voor het einde van de levensduur. Dat levert naar onze ervaring erg weinig op voor milieu en portemonnee.

Nadat u naar deze maatregelen hebt gekeken is het tijd voor zonnepanelen met een terugverdientijd van 4-7 jaar!

En hoe zit het dan met de warmtepomp? Die levert meestal geen of weinig kostenbesparing op. Wel kunnen we daarmee onafhankelijker van fossiele brandstoffen worden mits de elektriciteit duurzaam opgewekt wordt. Maar de investeringen zijn hoog en er zijn ook nogal wat nadelen. Dankzij zonnepanelen (en saldering) is het financieel soms toch de moeite waard.